lauantai 12. tammikuuta 2013

Lavat irti

Alkuviikosta pääsin katselemaan kentän laidalta Masan menoa lainakuskin kanssa. Tarkoituksena oli testata pienen esteen hyppäämistä, mutta ratsastus menikin enimmäkseen perusjuttuihin. Masa ei oikein hiffannut estettä eikä sitä, että sen yli voisi hypätä... Onneksi en siis lähtenyt itse testaamaan hyppäämistä, kun minulla ei ole mitään hajua esteistä, olisi voinut käydä hassusti :)

Pääsin siis oikeastaan ensimmäistä kertaa aitiopaikalle katsomaan Masan menoa, sillä eihän se ole sama ratsastaa kuin katsoa sivusta. Masa ei todellakaan ollut parhaimmillaan, sillä jo suitsien laittamisessa oli ongelmia ja muutenkin poika oli jännittynyt koko ratsastuksen ajan. Loppuajasta huomasin, että hän alkoi meloa (tai keriä, mulla on termistö hiukan hukassa) oikealla etusella ja samalla hiukan kompuroi juuri tällä jalalla. Se selkeästi korostui, kun Masa väsyi. Itse en ole sitä selästä huomannut ollenkaan, vaikka olen toki huomannut, että Masa on välillä kompuroinut hiukan. Pyysin heti kaveriani, joka on hieronut Masankin jo muutamaan kertaan katsomaan lihakset, ettei suurempia ongelmia ole. 

Tänään taas maastossa
Torstaina hieronta sitten oli ja Masa nautti suuresti. Kokonaisuudessaan lihaskunto on parantunut selkeästi, vaikka onhan tuo silti vielä lihasköyhä. Selän lihakset olivat jumissa, mutta ei mistään erityisesti eli mikään akuuttitilanne ei vielä ole satulan kanssa. Minähän olen pitkittänyt Masalle sovitetun satulan hankintaa ja mennyt väliaikaisella satulalla jo jonkin aikaa, odottaen ensin laihtumista ja nyt lihasten kasvua. 

Aikaisemmin nestettä keränneet takapolvet ja kintereet olivat edelleen hiukan turvonneet, mutta vähemmän kuin viimeksi eli parempaan mennään. Tämä tarkoittaa sitä, että lihaskunto on kasvanut ja lihakset alkaneet ottaa enemmän rasitusta niveliltä. Viime hieronnassa tukkoisuutta oli niskassa ja nyt se oli normaali eli siinäkin ollaan menty eteenpäin. Masa on siis tämän perusteella alkanut tottua kuolaimeen, kun ei tarvitse purra niin paljon vastaan. 

Vasemman puolen lihaksisto on ollut aina parempi kuin oikean, mutta erot eivät ole valtavan suuret. Lavat olivat jumissa ja erityisesti oikea lapa, joka myös osaltaan selittää miksi reaktio näkyy juuri oikeassa etujalassa. Kun Masa väsyy, alkaa luonnollisesti heikoin lenkki reagoida. Positiivista asiassa on se, että ongelmat näkyvät vasta väsyessä, ei aina eli lihaskuntoa parantamalla saadaan tehtyä paljon. Tuon lavan hieronnasta ei Masa oikein nauttinut alkuun, mutta aika nopeasti sekin saatiin kunnolla auki ja kunnolla lavat irti! Sain ohjeiksi kylmätä lavan (esim. lumella) ennen ratsastusta, jotta verenkierto voimistuu ja samalla tavalla kylmätä myös liikunnan jälkeen. Minun pitäisi myös venytellä jalkaa ja heilutella sitä, jolloin lihakset rentoutuvat paremmin. Lihaskuntoa kun ei saa kasvatettua, jos lihas on liian jumissa.

2 kommenttia:

  1. Olipa mielenkiintoinen hierontaraportti! Mun pitäisi myös varata Fannylle hieronta-aika.

    Tuo melominen kiinnitti huomion, mulla kun on molemmat hevoset olleet (lieviä) melojia. Kiertääkö Masa jalkaa sisään (kerii) vai ulos (meloo)? Mun kokemuksen mukaan ainakin melominen vähenee huomattavasti kunnon treenissä ja kun lihaskunto on kohdallaan.

    VastaaPoista
  2. Sepä siinä onkin, en kiinnittänyt siihen suuntaan huomiota eli en osaa sanoa. Rakenteensa puolesta Masan pitäisi keriä, kun on sellainen "bulldog" leveällä rintakehällä :) Mutta jos taas meloo, niin se on hierojan mielestä huonompi juttu, sillä se viittaisi siihen, että jalassa on oikeasti kipua. Ajattelin nyt joka tapauksessa ottaa hiukan takapakkia liikutusten kanssa siinä mielessä, että pidän ne lyhyempinä (paitsi rennot maastot), jotta lihaksisto ei väsyisi niin paljon yhdellä kertaa ja lihakset pääsisivät kehittymään paremmin.

    Siksi itse huolestuin tästä virheliikkeestä niin paljon, että se selkeästi korostui Masan väsyessä ja virhe oli ainoastaan yhdessä jalassa. Vaikka virhe olisikin korostunut väsyessä, mutta olisi ollut tasaisempi puolien kesken, en olisi ollut niin huolestunut. Hierojakin sanoi, että tietyt virheliikkeet ovat ns. normaaleja, jos rakenteessa on siihen aiheuttaja, mutta jos niissä on selkeitä puolieroja tai virheliike on rakenteen vastainen (kuten esim. Masalla olisi melominen), siihen kannattaa kiinnittää erityisen paljon huomiota ja koittaa selvittää mistä se voisi johtua.

    VastaaPoista