sunnuntai 12. toukokuuta 2013

Vinouden korjaamista juoksuttaen

Pääsin lauantaina osallistumaan mielenkiintoiselle kurssille kuunteluoppilaana. Kurssin veti saksalainen Klaus Schöneich ja tavoitteena oli oppia tulkitsemaan hevosen vinoutta ja sen korjaamista maastakäsin juoksuttamalla. Ensin oli teoriaosuus, jonka jälkeen siirryimme maneesiin esimerkkihevosten työskentelyä seuraamaan. Kurssilla olisi ollut myös toinenkin päivä, mutta itse jätin sen välistä ja juhlin äitienpäivää lasten kanssa :)

Trapezius-lihas hevosella
lähde: http://www.horsecurator.com/equine-trapezius-muscle/
Tässä muistiinpanojani kurssilta:
- ympyrällä työskentely muuttaa hevosen biomekaniikkaa pakoeläimestä urheilijaksi
- hevosen on opittava kulkemaan oikein yksin, ilman ratsastajan apua
- ratsun koulutuksen portaat: rytmi, rentous, impulssi ja suoruus pitää saada kuntoon ennen satulointia
- ennen satulointia hevosen pitää osata kulkea oikein ja suorassa (minulle Klaus sanoi, etten saisi ratsastaa Masalla ollenkaan)
- eteen-alas ratsastus ymmärretään usein väärin, tarkoituksena ei ole vain ratsastaa hevosen pää alhaalla, vaan saada hevonen nousemaan rintakehästä ja vasta sitten laskea pää.
- muutenkin ratsastuksessa on tärkeintä, että liike tulee takaa ja että hevosen rintakehä on ylhäällä.
- Trapezius-lihas pitää saada käyttöön oikein, sillä se nostaa rintakehää. Pakoasennossa (pää ylhäällä) lihas on jännittynyt ja jumissa.
- jokainen hevonen on luonnostaan vino eli joko oikea- tai vasenkätinen (tähänkin vaikuttaa trapezius-lihas)
- jokainen hevonen on luonnostaan etupainoinen ja se pitää muuttaa, jotta ratsastaminen on mahdollista
- jos hevonen on voimakkaasti etupainoinen, ei ole selkeätä kumpi puoli on voimakkaampi
- jos hevonen on "eri paria" edestä ja takaa (yleensä edestä raskaampi), on hevonen selvästi etupainoinen (Otto oli meille tullessaan, mutta muuttunut nyt parempaan)
- ns. tyhjä tai kiinni oleva hevonen on aina vino

Juoksutuksessa ideana oli saada hevonen työskentelemään pienellä ympyrällä suorana eli tasapainossa. Vino hevonen astuu sisätakajalalla ja ulkoetujalalla voimakkaammin, vaikka paino pitäisi saada ulkotakajalalle tai oikeastaan kummallekin takajalalle, pois etujaloilta. Samalla hevonen pitää saada nousemaan rintakehästään, jolloin hevonen käyttää selkäänsä oikein. Esimerkkihevosilla huomasi hienosti kuinka liikkeiden laajuus muuttui hyvin lyhyen työskentelyn aikana. Melkein kaikilla oli selkä notkolla, säkä voimakkaana ja säkää ennen kaulassa kuoppa ennen työskentelyä. Tämä kertoo siitä, että hevoset eivät käyttäneet selkäänsä oikein ja trapezius-lihas oli hyvin jännittynyt. Muutos trapezius-lihaksessa näkyi osalla hevosista valtavan hyvin, se ikäänkuin paisui, kun töitä oli tehty hetken.

Kurssi kyllä vahvisti omia näkemyksiäni oikeasta ratsastuksesta, johon kuuluu rento liike läpi selän ja etuosan keveys. Toisaalta kurssi vahvisti sitä, ettei pelkkä juoksuttaminen ilman suoruuteen keskittymistä ole hyödyllistä vaan jopa haitallista. Itse en ole niin ehdoton vaan uskon, että myös ratsastamalla hevosen pystyy saamaan käyttämään kehoaan oikein, mutta se tapahtuu ehkä hitaammin kuin ilman ratsastajan painoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti