perjantai 16. elokuuta 2013

Hevosen lihavuuskunto

Seuraamassani blogissa oli hyvä kirjoitus hevosen lihavuudesta muutamalla videolla höystettynä. Siitä sain innoituksen kirjoittaa postauksen meidän laihdutusprojektista, joka alkoi viime syksynä Masan saapuessa meille. Tällä hetkellä Masa on lihavuuskunnoltaan ihan hyvässä kunnossa (ehkä pientä pyöristymistä taas ilmojen kylmetessä tapahtunut), mutta edelleen aavistuksen lihasköyhä, etenkin pyllystä. Tässä tekstissä kirjoitan enemmän lihavuuskunnon määrittämisestä sekä siitä missä kunnossa Masa oli meille tullessaan ja seuraavassa postauksessa kerron enemmän mitä me olemme tehneet laihdutuksen eteen.

Masa ostopäivänä
Usein hevosta arvioidessa tuijotetaan pelkkää vatsanseutua, vaikka myös laihalla hevosella saattaa olla iso ns. heinämaha. Vatsa tai kylkiluiden tuntuminen/näkyminen ei siis kerro kaikkea lihavuudesta eikä siihen kannata liikaa kiinnittää huomiota erityisesti alkuperäisroduilla, jotka ovat ruumiinrakenteeltaan usein raskaita. Lihavuuskuntoa pitäisikin arvioida jakamalla hevonen kolmeen osaan; kaula, selkä ja kylkiluut sekä lautaset ja hännäntyvi. Koska jokainen hevonen on oma yksilönsä, saattaa rasva kertyä epätasaisesti. Siksi oikean lihavuuskunnon määrittämiseksi arvioidaan nämä kolme osaa erikseen ja niiden keskiarvo kertoo missä kunnossa hevonen on. Terveyden kannalta vaarallisinta on kaulaan ja niskaan kertyvä rasva, joka kertoo sokeriaineenvaihdunnan ongelmista. Jos rasvaa on ollut elimistössä jo pidemmän aikaa, se muuttuu pehmeämmästä rasvakudoksesta kiinteämmäksi. Valitettavasti Masan elimistössä ollut rasva oli monelta kohtaa hyvinkin kiinteätä eli sen kertyminen oli kestänyt jo jonkin aikaa.

Harmikseni en ottanut sittenkään riittävästi kuvia Masasta, kun hän saapui meille, sillä meidän kuvat eivät kerro koko totuutta. Masalla oli erittäin paksu rasvaniska ja taivuttaessa kaula meni läskipoimuille. Rasvaa oli kertynyt paljon myös kyynärpään taakse ja sään alueelle. Kylkiluita ei käytännössä tuntenut edes kunnolla painamalla. Rasvaa oli paljon myös lantion alueella ja pyllyssä. Hännäntyvi oli kunnolla höllyvän rasvan alla. Arvioisin, että lihavuuskunnoltaan Masa olisi ollut minulle tullessaan selkeä viisi eli erittäin ylipainoinen. Tällä hetkellä arvioisin lihavuuskunnon olevan kolme ja puoli, mutta koska Masa on rungoltaan pyöreä esimerkiksi satulavyön kireyteen ei ole laihduttaminen vaikuttanut yhtään. Rasvaa on kuitenkin lähtenyt selkeästi pois kriittisiltä alueilta ja kylkiluutkin tuntuvat helposti sormia kylkeä pitkin juoksuttamalla. Ilokseni Masan niskan hyvä malli ei ole pelkästään ollut rasvaa, vaan pyöreys on säilynyt laihdutuksesta huolimatta :)

Viimeisin rakennevertailu
Tuosta aiemmin mainitsemastani blogista löytyi erittäin hyvä video hevosen lihavuudesta ja kuinka sen voi määritellä käsin tunnustelemalla. Täältä puolestaan löytyy mielestäni selkeät kuvat ja selitykset eri lihavuusasteista englanniksi. Hippoliksen sivuilla on myös ohjeet, mutta ne keskittyvät mielestäni liikaa kylkiluiden näkymiseen/tuntumiseen. En täysin allekirjoita videon ohjetta hevosen selän mallista lihavuuskunnon mittarina, sillä kokemukseni mukaan usealla suomenhevosella on hyvin tasainen selkä eikä selkäranka tai säkä ole samalla tavalla näkyvillä kuin esimerkiksi puoliverisillä ratsuilla. Mielestäni silti tuo videon antama ohjeistus ottaa huomioon paljon paremmin hevosen yksilöllisen ja rodullisen rakenteen, kun keskitytään katsomaan hevosta laajempana kokonaisuutena ja katsotaan sitä tärkeintä eli kuinka paljon rasvaa hevosen elimistöön on kertynyt.

Seuraavaksi sitten kerron mitä me ollaan tehty kuluneen 11 kuukauden aikana :)

4 kommenttia:

 1. Hemmetin inspiroiva aihe! Tähän muuten perehdyn ihan tosissani.

  VastaaPoista
 2. On oikeasti ihan tarpeellista jakaa tietoa tästä. :) Te olette tehneet Masan kanssa todella hyvää työtä! Se on todellakin ollut kaamean lihava teille tullessaan. Odotan innolla seuraavaa postausta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se oli :) Näin jälkikäteen kuvia katsellessa kyllä hiukan ihmetyttää miten rakastuinkin siihen heti niin tulisesti. Nooh, eikös se niin mene, että rakkaus ei katso ulkonäköä ;)

   Poista