tiistai 10. joulukuuta 2013

Satulasepän tapaaminen

Viime viikolla tallillamme kävi satulaseppä, joka tsekkasi Masalle suunnitellut D1K:n ja Oton estesatulan sopivuuden. Muutama päivä ennen sepän tuloa, tsekkasin Oton satulan istuvuutta itse ja järkytyin. Miten olinkaan katsonut sen sopivuutta niin sormien läpi? Pelkäsin, että seppä toteaa ensimmäisenä, että tämä menee ehdottomasti vaihtoon, mutta onneksi huoli oli turha. Laatusatulassa on aika paljon muokattavuutta! Oton estesatulahan on Penan mukana aikoinaan tullut Albion, joka jäi ylimääräiseksi, kun miehen oli pakko ostaa itselleen sopivampi satula Penan ratsastukseen. Tähän saakka satulassa on ollut pakko pitää romaania, mutta sen sai toppaamalla istumaan Otolle oikein hyvin. Paljon edullisempaa kuin uuden ostaminen...

Satulan soveltuvuutta testattiin ensin tavallisesti käytävällä seistessä, jolloin oli tärkeätä, että hevonen seisoo suorassa. Seppä muistutti, että satulaa ei saa laittaa liian eteen lavan päälle, mutta Masan kanssa se tulee hyvin luonnostaan. Huomasin, että Oton kanssa tilanne on vaikeampi, sillä niin selkeätä lapaa ei ole :) Ensin heiluteltiin satulaa ja sitten juoksutettiin kättä satulan alla, ihan joka puolella tunnustellen tuntuvatko toppaukset tasaisesti heppaa vasten. Kun satulan istuvuus vaikutti hyvältä näin, laitettiin vyö kiinni ja ratsastaja hyppäsi selkään. Masa oli ensin hiukan ihmeissään, kun nousin selkään tallin käytävällä, mutta rentoutui pian. Minun istuessa seppä katsoi satulaa takaa ja pyysi minua keventämään. Satula nousi takaosastaan hiukan, ehkä noin sentin, minun keventäessä. Jos satula nousee takaa ja laskee edestä, se on liian leveä, mutta jos se vain nousee takaa, on se liian kapea ja hakeutuu tasapainoon nousemalla takaa, kun edestä ei voi laskea.

Oton satulaa muokattiin enemmänkin, joten tyttö joutui käymään selässä useamman kerran ennen kuin toppaukset saatiin sellaiseen kuntoon, että satula oli tasapainossa. Täytyy kyllä sanoa, että ammattilaisen työtä on ilo katsoa!

Kerroin ihmetelleeni sitä, että sama D1K tuntui sopivan Otollekin oikein hyvin, mutta seppä ei ihmetellyt sitä yhtään. Otto on myös aika leveä, vaikka onkin erimallinen kuin Masa ja siksi tuntuu paljon kapeammalta. Masan selkä on enemmän sellainen tynnyri ja Oton pisaranmallinen. Hän suositteli muistamaan, että Ottokin tarvitsee hyvän selkärangantilan ja tilaa lavoille, ne kummatkin löytyvät Prestigestä, joten sain siunauksen käyttää samaa satulaa kummallakin. Saas nähdä millainen liitokavio meidän puksusta tuleekaan uuden satulan myötä :)

Masan satulasta tuomio oli epäilemäni; satula on muuten oikein sopiva, mutta aavistuksen liian kapea. Jo noin sentin leventäminen pitäisi parantaa istuvuutta huimasti. Lapojen lähelle kertynyt neste kuulemma kertoi karua kieltä siitä, että aikaisempi satula on ollut epäsopiva ja painanut trapetzius-lihaksen yläosaa ja saanut nesteen kerääntymään alapuolelle. Neste pitäisi lähteä liikkeelle, kun satula saadaan sopivaksi. Leveydeltään Masa on noin medium-wide eli ei ollenkaan niin leveä kuin mitä etukäteen hänkin kuvitteli. Malliltaan heppa on vaan haastava muuten sekä lisäksi lyhytselkäinen.

Seuraavaksi D1K lähteekin takaisin myyjälle levitettäväksi ja toivottavasti jo ensi viikolla pääsisin ratsastamaan normaalisti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti